Clearview National November 2015 - Issue 168 - Page 90

energyefficiency Turning a dream into reality »»For pioneering Grand Designs’ homeowner Natasha Cargill, the ‘home pure’ timber/ aluminium composite windows from Internorm, provided a stunning eco glazing solution for Springfield House - the first ‘Code for Sustainable Homes’ Level 6 building, designed and built in the UK, to have achieved planning permission by complying with planning law, Paragraph 55 of the National Planning Policy Framework. Living in London with her young son, Natasha moved back to her home county of Norfolk. Working as a housekeeper they lived in rented accommodation. But Natasha’s dream was to build a house that would work speci fically for her and her son. So she took the chance to buy a rare, half-acre plot of land with no planning permission on the edge of a quiet village and tin order to gain planning permission, the build had to comply with Paragraph 55 law, which meant building to Code Level 6 for sustainability and locally sourcing wherever possible. Super eco house features glazed periscope design Springfield House is located on virgin land in a beautiful rural setting, near a river and woodland in Norfolk. With its unusual periscopic architectural design the building boasts two timber clad balconies that look outwards in different directions, maximising the stunning views. Internorm’s ‘home pure’ range specified to meet Code 6 requirements Specified by Springfield House’s architectural designer Wilf Meynell, Director of Studio Bark, Internorm’s ‘home pure’ timber/ aluminium composite triple glazed windows offered the best solution, meeting the sustainability build demands of the notoriously difficult-to-achieve Code Level 6. As Wilf Meynell explains: “Our priority was to tick all the boxes for Code 6. Solar gain was important to warm the central ‘core’ and we wanted to achieve U-values of approx. 0.8-0.9W/ m2K throughout, which meant the glazing element, as every aspect of the build, was key. Working alongside one of Internorm’s UK distribution partners, EcoHaus, we successfully achieved this with the installation of the Internorm windows, which are perfect for low energy houses.” EcoHaus’ senior technical consultant, James Munro, visited the site to meet architect Wilf several times, he explains: “It’s been a fascinating project to work on. The windows and large scale glazing elements from Internorm’s ‘home pure’ range were specified as they met both the U values and sustainability credentials for a Code 6 build as well as the aesthetic demands of the building’s modern and straight-lined style. As soon as they were installed Natasha could see how bright and light-flooded the living space would be.” 90 » N OV 2015 » CL EARVI E W- UK . C O M Their innovative timber/ aluminium composite construction offer Uw up to 0,67 W/m²K, also incorporating a triple gasket system and highly heat insulating thermal foam that is HCFC, HFC and FC free. Eco glazing complements eco design The glazing element of the build complements the whole eco ethos of the house, which is built on a thin, insulated eco concrete slab set below a locally sourced stone wall. As well as being a design feature, a chunky eco concrete staircase provides a heavy thermal mass that absorbs heat, keeping the building cool in summer yet distributing the heat when it cools down at night. The building’s timberframed structure is skinned with fibre-board panels, stuffed with carbon negative insulation and a lime render outside to provide a rainscreen. The ground floor of the building is separated by two wings angled 10° apart, housing one bedroom each with associated bathroom, utility and storage. The upstairs living space features projecting balconies, which shade the ground floor and provide extra space accommodating a kitchen and dining room, central hall and living come music room. The Western Red cedar cladding for the build was felled from the nearby woodland and the roof features a bed of solar panels and an intensive green roof, all designed to meet the Code 6 points requirement. The build was completed in just seven months and cost £338,000 in total. www.internorm.co.uk. For further information on Studio Bark and this project, visit www.studiobark.co.uk/ portfolio-item/e118-springfieldhouse-norfolk/