by Technal FR-ENG - Page 80

Sagrada Familia Library Barcelona / Spain Bibliothèque Sagrada Familia Barcelone / Espagne The Sagrada Familia Library was created as the result of the restoration of an unused building within a collection of public facilities: market, civic centre and car park. The reorganisation of the access points for the complex, a significant modification in the structure and a metamorphosis of the outer envelope has transformed the building and given it new value. Through this approach, the existing closed structure has given way to a permeable building, open to the city. This architectural proposal is based on letting light into the building through a significant opening and on converting the main access points into an extension of the public space. The new use of the building required open spaces and natural light. A vertical opening, that appeared after the elimination of the central cover between the two supporting walls, gives shape to the building. The library is divided into two parallel bars with a space of light in the centre. The courtyard, defined by two internal façades, opens up through a skylight and can be seen from the exterior through a transparent wall, thus forming the heart and backbone of the building. The need to provide natural light has also transformed the external façades. The existing wall has been replaced by a double-skin façade which filters the light, changing the transparency between inside and outside throughout the day. A filter of perforated aluminium provides solar protection. La bibliothèque Sagrada Familia est le fruit de travaux de restauration de bâtiments vides déjà existants et appartenant à un complexe d’équipements publics : marché, centre municipal et parking. Le réaménagement des accès du complexe, la modification substantielle de la structure de l’immeuble et la métamorphose de son enveloppe extérieure ont radicalement transformé les bâtiments, tout en leur conférant une nouvelle valeur. En effet, le complexe fermé sur soi a été transformé en édifice perméable, ouvert sur la ville. L’un des principes de la solution architecturale est de laisser entrer la lumière à l’intérieur des bâtiments à travers une ouverture physique significative, et de faire des accès principaux un prolongement de l’espace public. Les nouveaux usages des bâtiments exigeaient des espaces ouverts et la présence de la lumière naturelle. L’ouverture verticale obtenue avec la suppression de la couverture de la salle centrale définit la structure des bâtiments, en formant deux barres parallèles et un espace lumineux au centre de la bibliothèque. La cour délimitée par les deux façades intérieures, recouverte par une grande verrière et visible de l’extérieur à travers un mur transparent, constitue le cœur et la colonne vertébrale de l’édifice. Le besoin d’apporter la lumière naturelle est également à l’origine de la transformation des façades extérieures. Le mur aveugle a été substitué par un double revêtement qui filtre la lumière. Pendant la journée, les voiles des façades créent un jeu de transparences entre l’intérieur et l’extérieur, et un filtre en aluminium perforé fait office de protection solaire. 78