by Technal FR-ENG - Page 74

Lucie Aubrac school Vertou / France Collège Lucie Aubrac Vertou / France The geography of the landscape around Vertou is an almost perfect picture of undulating hedged farmland known as bocage, with woods at the top of the slopes. The college rises up in this sinuous and tight-knit natural landscape. The architectural commitment is self-evident: a functional and rational facility has been implanted on the site, yet the landscape has been preserved. A continuous straight east-west central avenue brings out a view of the landscape while its line forms an axis that determines the college’s division into two areas: to the north, spaces dedicated to education, to the south, spaces supporting education. The college development fulfils various environmental aims: firstly, to set the college as far back as possible on the site in order to keep it away from roadway noise pollution and to safeguard the wooded areas; secondly, to provide an easily-controllable and thus advantageous main north/south orientation; and lastly, to use the slope to get the benefit of the views. The college is of a unitary design with volumes partitioned and punctuated by event-driven architecture: a two-storey parallelepiped for the classrooms, a parallelepiped for the refreshment area, a vertical copper volume for the staff room and administration, and a CDI-transverse bridge over the hall. There is no voluntary mimicry of the site in the shapes used, and the college’s geometric volumes and angular shapes offset the soft contours of the landscape, forming two contrasting graphic registers that nevertheless offer one and the same experience: that of making the architecture at one with its surroundings. La géographie du paysage de Vertou compose un tableau préservé et quasi parfait de bocage vallonné et boisé en haut de pente. C’est dans ce paysage naturel, sinueux et tendu que se dressera le collège. Le parti s’impose de lui-même : préserver le site tout en implantant un équipement fonctionnel et rationnel. Un mail central Est-Ouest, ligne franche et continue, propose une vue perspective dégagée sur le paysage tout en devenant axe de composition qui détermine une partition du collège en deux zones, espaces dédiés à l’enseignement au nord, espaces d’accompagnement à l’enseignement au sud. Cette implantation permet de répondre à plusieurs objectifs environnementaux : repousser le collège au maximum dans le terrain d’emprise afin de l’éloigner des nuisances sonores de la voie et de sauvegarder les espaces boisés ; offrir une orientation principale nord/sud favorable car facilement contrôlable ; utiliser la pente pour favoriser les vues. Le collège présente un traitement unitaire dans une volumétrie fractionnée et ponctuée d’évènements : parallélépipède en R+1 de l’enseignement, parallélépipède de la restauration, volume cuivre vertical des enseignants et de l’administration, CDI-pont transversal coiffant le hall. Il n’y a volontairement pas de mimétisme au site dans les formes proposées. Les volumes géométriques et les formes anguleuses du collège jouent avec les courbes douces du paysage, deux registres graphiques opposés mais invitant à une même expérience : celle de faire entrer en résonance l’architecture avec le paysage. 72