by Technal FR-ENG - Page 18

Smith-Pereiro family residence Barcelona / Spain Résidence Smith-Pereiro Barcelone / Espagne The site, located on the side of the Vallvidrera mountain, boasts magnificent views of the city of Barcelona. The building consists of a main house and a series of annexes built over time, which form a patio on different levels and thus create a single combined volume. The complexity of the restoration of this home lies in the impossibility of varying the volumes and the dimensions of the spaces owing to the regulations in place in the area. As a result of this, the work has consisted largely of modifying the façades and increasing the surface of the windows by way of a ceiling light superimposed on the original space. The reflecting glass, with a mirror-effect finish for the large windows, has allowed the landscape and the sky to be inserted into the patio of the home, thus emphasising its integration into its surroundings. As the architects explain, “More than a restoration, it is a transformation of the buildings, which become a “gallery of images” of the landscape projected onto the façades that surround the patio, and whose content changes constantly with the movement that takes place in it. ” La propriété, qui se trouve sur le versant de la montagne de Vallvidrera, offre une superbe vue sur la ville de Barcelone. Les bâtiments comprennent une maison principale et plusieurs dépendances construites à différentes époques et qui forment une cour à plusieurs niveaux, le résultat obtenu étant un ensemble volumétrique unique. La complexité des travaux d’aménagement de cette résidence était liée à l’impossibilité de modifier les volumes et les dimensions des vides, compte tenu de la législation s’appliquant dans ce quartier. À partir de cette contrainte, les travaux ont consisté principalement la modification des façades et l’agrandissement de la surface des fenêtres sous la forme d’un plafond se superposant au vide d’origine. Les vitres réfléchissantes des grandes baies, qui font office de miroir, font surgir le paysage et le ciel dans la cour de la résidence, en renforçant ainsi l’intégration de l’ensemble dans l’environnement. Comme l’affirment les architectes : « Plus que de travaux d’aménagement, il s’agit d’une transformation des bâtiments qui deviennent une « galerie d’images » du paysage, projetées sur les façades de la cour, et dont le contenu change en permanence en se déplaçant à l’intérieur ». 16