by Technal FR-ENG - Page 136

The Arches Health Centre Belfast / United Kingdom Centre de santé The Arches Belfast / Royaume-Uni The Arches is a community health and social services centre for South and East Belfast Trust. The scheme has remodelled and extended an existing 1950s building to provide a larger health centre and combine a number of community and social services under one roof. Two buildings are linked using roof glazing to create an attractive and welcoming atrium at the heart of the centre. A stained glass façade constructed from curtain walling spans three storeys above the main entrance. Here, the double glazed units are structurally bonded to the curtain walling system to give the appearance of one large pane of glass. An abstract image of a flower, signifying regeneration, growth and health, is printed onto vinyl film and applied to the inner face of the double glazed units. Dual colour tilt/turn casement windows are finished in a variety of colours – grey, red, blue, black and purple – contrasting with the white rendered external envelope. Internally the frames are white, with the opening vents taken from a bright palette of colours. Infill panels are inserted into the window frames and are also finished in different colours, creating an animated appearance. The windows, which have mullions of varying sizes, are 2.4m high for the front elevation and are used as 1.5m high units in 11m long runs to the rear of the building. Trame Verticale curtain walling encloses the three-storey circular stairwell. The system is glazed in dark grey anti-sun glass, with silver caps to accentuate the vertical lines, and concealed opening windows allow natural ventilation. The Arches est un centre communautaire de services sociaux et de santé des quartiers Est et Sud de la ville de Belfast. Le projet a consisté à restaurer et agrandir un immeuble des années 50 pour accueillir un centre de santé plus grand, des nombreux services sociaux et communautaires sous le même toit. Deux immeubles ont été recouverts par une toiture en verre afin d’obtenir un hall agréable et accueillant au centre. Une façade en verre teinté composée d’un mur-rideau recouvre les trois étages qui dominent l’entrée principale. Ici, les panneaux double-vitrés sont structurellement incorporés dans le système de mur rideau pour donner l’impression d’un seul et grand vitrage. L’image abstraite d’une fleur, symbole de renouveau, de croissance et de santé, a été imprimée sur un film en vinyle et posée sur la face interne des panneaux double-vitrés. Des fenêtres oscillo-battantes en bicoloration présentent une finition avec une grande variété de couleurs – gris, rouge, bleu, noir et violet – qui contrastent avec l’enveloppe externe au crépi blanc. À l’intérieur, les structures sont blanches, avec des ouvertures de ventilation présentant une palette de couleurs vives. Les panneaux de remplissage sont insérés dans les structures des fenêtres, avec également des finitions dans plusieurs couleurs, pour suggérer une image dynamique. Les fenêtres, qui possèdent des meneaux de différentes tailles, présentent une hauteur de 2,4 m pour l’élévation de la façade avant, et sont utilisées comme unités de 1,5 m de haut sur 11 mètres le long pour la façade arrière de l’immeuble. Le mur-rideau à trame verticale recouvre la cage d’escalier circulaire de trois étages. Le système présente un vitrage gris foncé avec protection solaire, des montants argentés accentuent les lignes verticales, et des fenêtres ouvrant caché assurent une ventilation naturelle. 134