by Technal FR-ENG - Page 12

Villa Pointe Sarène Dakar / Senegal Villa Pointe Sarène Dakar / Sénégal Situated just north of the bay of Pointe Sarène on Senegal’s vast Petite Côte, this rural beach house was built as a weekend retreat for family gatherings. Located on a sandy site covered in palm trees and fronted by the Atlantic Ocean, the house was designed to protect its inhabitants against the harsh climate whilst maximising a feeling of openness with its views to the ocean. The house is arranged as a simple plan between two masonry walls which run north to south, parallel to the beach. The eastern wall, built solidly against the hot morning sun, is punctured by the main glazed entrance and two slot windows which encourage cross-ventilation. Self-contained bedrooms with en-suite bathrooms are arranged off a circulation spine running along this eastern wall, in turn sandwiching an open-plan living and dining space between them. The western wall forms a frontage for the living and sleeping areas, allowing larger glazed windows and sliding doors that frame views of the ocean and open out onto a large shaded veranda and pool area. The entire plan is raised above the ground, with stairs leading to the entrance, circulation spine and veranda. A secondary concrete butterfly roof, supported on bare concrete columns, shades the living spaces, which are enclosed by a flat concrete slab. This additional skin significantly lowers the temperature of the living spaces underneath, and provides deep overhangs that shade the façades and outdoor terraces from direct sunlight. Situé juste au nord de Pointe Sarène sur la vaste Petite Côte du Sénégal, cet établissement de bord de mer a été bâti pour offrir des semaines de retraite paisibles en famille. Placé sur un site sablonneux couvert de palmiers et faisant face à l’Océan Atlantique, la maison a été conçue pour protéger ses habitants des rigueurs du climat tout en optimisant la sensation d’ouverture avec ses vues sur l’océan. Le bâtiment est disposé selon un plan simple entre deux murs de maçonnerie courant du nord au sud, parallèle à la plage. Le mur oriental, se dressant solidement contre le soleil brûlant du matin, est percé d’une ouverture principale vitrée et de deux fenêtres étroites permettant la ventilation croisée. Les chambres autonomes avec salles de bain en suite sont disposées sur une artère de circulation longeant cette paroi est, prenant en sandwich un living en plan ouvert et un salle à manger. Le mur ouest forme une façade pour le living et les espaces de nuit, avec de grandes fenêtres vitrées et des baies coulissantes encadrant les vues sur l’océan et ouvrant sur une vaste véranda ombragée et une piscine. Le plan F?WBV?F?W"W7B7W,:??Wl:?fV2FW2W66?W'2?V??B :?( ?V?G,:?R? :?( ?'L:?&RFR6?&7V?F???WB :?l:?&?F?V?F??BV?b6V6??F?&RV?6??V?B?6?WFV?R"FW26?????W2FR6??V?BL:??V???:?W2?'&?FR?W2W76W2GR?f??rV?6G,:?2"V?RF??RFR6??V?B?FR?6WGFRV?fV??RFF?F????V??R&?76R6V?6?&?V?V?B?FV? :?&GW&RGR<:???W"6?G\:?FW76?W2WB?fg&RFW27W'???'2&?L:?vV?B?W2f:vFW2WB?W2FW'&76W2W?FW&?W26??G&R?W2&???2GR6??V?????