Australia Trends Home Trends Volume 31 No 1 Australia - Page 81

Kitchens and family living areas are increasingly designed to connect to the outdoors, but this project puts a new spin on the concept. The traditional Singapore shophouse, which was extensively renovated by architects Maria Arango and Diego Molina, comprises two separate volumes. The larger of the two accommodates the main living areas on the ground floor, with bedrooms on the upper two levels. The second volume houses the kitchen, maid’s quarters and a swimming pool on the upper level. “This family home needed to be light filled,” says Molina. “Splitting the house into two volumes with a small connecting courtyard allows sunlight to stream into the middle. It also lets breezes ventilate the interior naturally.” With a living green wall to one side, a shade tree in the opposite corner, and the floor covered entirely in carpet grass, the setting forms an attractive indoor garden and play area. “The green space is the visual focus of the ground floor,” the architect says. “And because there are no partitions, the garden can be enjoyed from the kitchen at the back Above left: This remodelled Singapore shophouse features an internal courtyard with a grass carpet, shade tree and living wall of greenery. The kitchen is positioned on one side and the dining room on the other – in two separate volumes. Above: Traditional meets modern – contemporary cabinets and materials in the kitchen are paired with specially sourced cement tiles that are replicas of original shophouse tiles. search | save | share at trendsideas.com 79