Architect and Builder Magazine South Africa Feb/Mar 2018 - Page 62

mastery and architectural design intent was not compromised. This included flexibility requirements to reduce the costs associated with future tenant fitouts and maintenance. This was achieved by utilising concealed smoke ventilation solutions and incorporating aesthetically pleasing bulkheads for smoke compartmentation. The mall is protected throughout with a state of the art sprinkler protection installation that incorporated 23,000 sprinkler heads. Additional storage tanks have been installed in strategic locations to ensure that while any sprinkler system is being adjusted for future tenant changes, water can be temporarily stored and then be reused in the system. The common areas of the mall received fire departmental clearance more than a week prior to the mall opening; a feat in itself considering the fast paced progress for this type of development prior to opening. This is a testament to engagement with the local authority throughout construction. Technological Innovations The developer was able to introduce a number of technical innovations. These include tap-to-pay parking at exit booms. Digital wallpaper – video walls surrounding lifts that showcase thematic and seasonal displays and a first in SA on this scale. Directional touch screens to help shoppers find their desired store and fibre optics for speedy, free Wi-Fi. Landscape Design The client valued the landscape design as an important component of the project and its contribution to the surrounding area. The landscape design compliments the mall with a totally indigenous landscape that focuses on creating colourful effects in the landscape. Planting lines are clean and minimalist, acknowledging the architecture. The indigenous landscape includes very strategic plant choices owing to the potential high wind conditions of the site, as well as sandy soils and drought conditions. This strategy was adopted to ensure that the plants develop and adapt to their full potential and a fair percentage of the plant choices are actually plants that occur naturally in the area. Coral trees were used to colourfully frame the main road entrances to the mall off Berkshire Boulevard and to give these approaches visual importance. 62 Table Bay Mall