Architect and Builder Magazine South Africa Feb/Mar 2018 - Page 61

An RO plant is currently being designed for installation on site, which will effectively replace the municipal supply. This will take the Mall off the municipal supply grid. From storage tanks both the municipal and alternative water supplies are reticulated in the basement via pumps to the intended spaces. The system is metered to ensure water usage is tracked well. The meters are connected to a central system that provides management with the most recent and accurate water usage data. The use of the central system also allows management to detect irregular usage, which ensures prompt action in fixing any leaks. Sustainable Urban Drainage Systems were implemented with an eye on long term sustainability for collecting and treating storm water run-off. Downstream properties and receiving waters are protected from flooding by reducing peak flows generated from the newly developed site and receiving waters are protected from contaminants by ensuring that pollutants generated from the site are removed through the implementation of an integrated treatment train consisting of ponds and engineered swales. The implementation of water-sensitive dust control measures during the construction phase also contributed to a ‘water- wise’ approach. on the building perimeter, for reasons of speed and durability and to facilitate future expansion. The largest panels were in excess of 13m high and weighed in excess of 57 tons. Load-bearing lightweight (450kg/m 3 ) bricks were used in fire escape passages and service corridors to reduce loads and to speed up construction. Fire Safety The fire safety design provided by Aurecon ensured that an unobtrusive passive fire protection solution allowed for wide open spaces to promote free flowing movement. By early engagement with role players, a future ready solution was provided that incorporated value engineered solutions while ensuring that the technical Structure Engineered by Aurecon, the building structure comprises piled foundations, a parking basement over 90% of the building footprint and a single retail level on a suspended slab over the basement. The roof is a steel structure with 80% of the roof area designed to support solar panels. Tilt-up precast concrete panels have been used extensively Table Bay Mall 61