Architect and Builder Magazine South Africa Feb/Mar 2018 - Page 49

SECTION THROUGH ATRIUM FACING NORTH The project incorporates many other sustainable design features and systems involved in the day to day operation of the building, such as the harvesting, treatment and reuse of rainwater and excess irrigation water. The use of tactile materials and the integration of planting and natural light throughout the building, aims to give users the feeling of being in nature, while situated in the heart of Sandton. Four air cooled chillers selected for high part load performance serve the chilled and heating water system for cooling and heating the spaces. Basements are ventilated only when required through carbon monoxide sensors. Fresh air 140 West Street is pre-cooled or pre-heated separately and serves all the occupied spaces. The building is designed to take advantage of natural daylight. The lighting system uses a combination of motion detectors and efficient fittings to make sure the lighting system uses as little energy as possible. Interior Architecture and Design Savile Row’s creative concept for the 140 West Street interior architecture was influenced by the concept of a conservatory with its filtered light and light steel framework – as portrayed on the base building atrium enclosure. This signature, 49