Architect and Builder Magazine South Africa Feb/Mar 2018 - Page 35

Design Concept Paragon Interface took advantage of the different skill sets of their team that complement each other. What was truly creative is that out of a set of so many individuals, they created a holistic image of what they envisioned the ethos of the building to be. What they presented and what possibly contributed to being awarded the project was the ethos, atmosphere, and environment created in the concept. If you visit the building now and compare it to the original presentation, the aesthetics may not be exactly the same, but the overall idea of how they saw Discovery occupying a building is still very much the same and still very much the strongest part of the design development. whereas in the larger atrium, you really feel the level of activity, as it opens up more towards you. As you walk through the concourse, you can see how Discovery’s brand identity has been populated in that space with Box-like ‘pods’ added onto the sides of the concourse. This is not only to enhance the aesthetic, but also showcases Discovery’s Atria Atriums formed one of the main drivers behind the design context. The central atrium design was led very much by the idea of the concourse. Working with Boogertman + Partners and Discovery, there was an understanding that they wanted the building to be very active; they wanted to see people, activities & life happening, This was then translated into public spaces, active collaboration hubs, break out spaces, pause areas and agile workspaces. Initially the left and right atriums were very structured and the same all the way up. As they developed, the atrium designs became more curvilinear and spoke more to the architectural design of the building. There are two conceptual ideas of a CALM atrium and an ACTIVE atrium. A visitor will get the feeling that the one atrium is far more peaceful; there is a lot more planting and it is more intimate, 1 Discovery Place 35