Architect and Builder Magazine South Africa Feb/Mar 2018 - Page 14

WATERFALL POINT, WATERFALL CITY Waterfall Point is a contemporary sectional title office development located at the intersection of Waterfall Drive and Woodmead Drive, Waterfall City. The development consists of 2 super-basements which sit below 4 identical, 2-storey buildings of around 2,500m 2 each. The vision for the overall masterplan of the development was to create a complex of buildings that enjoy the benefits of being co-located on a single site while ensuring that they each had their own clear and visible identity. These buildings are tied together by an integrated urban fabric that is made up of a combination of soft and hard landscaping. The urban fabric was a key design consideration and was used to create public spaces that encourage both pedestrian movement as well as pedestrian pause areas. The overall result is a green park-like environment that is not only visually pleasing but also entirely usable. The architecture is designed to be contemporary and progressive. The forms of the building are striking and angular in their nature. Entry to each building is gained via a grand staircase which leads the visitor to a landscaped courtyard before entering the front doors. At the heart of each building is a double-volume atrium which creates a dramatic sense of arrival that is flooded with natural light and creates a visual link between ground and first floor. 14 The buildings are designed to be practical, efficient and entirely flexible. As such, each building is well-suited to accommodate a number of different scenarios for its end-user. With centralised circulation and services, each building can accommodate a single tenant or up to eight different end users. The design makes use of a practical and easily legible ring-road which provides on-grade parking as well as access to the two separate super-basements. The super-basements were designed with the slope of the site to minimise excavation and ensure that they were naturally ventilated. The result is that the basements create a podium on top of which the buildings can enjoy a prominent and visible presence. Client: Attacq Architect and Principal Agent: Aevitas Group Quantity Surveyor: IBP Central Civil and Structural Engineer: L&S Consulting Electrical Engineer: RWP Mechanical Engineer: Plantech Landscape Architect: DRLA Fire Consultant: Adengo Main Contractor: Group 5 Project Watch