Architect and Builder Magazine South Africa Dec 2017 / Jan 2018 - Page 76

the harbour (including the cruise terminal). This is further supported by retail and public facilities at ground level. The street is not only an ‘urban’ idea, but also became part of the sustainability agenda of the building. It is naturally ventilated with high level fans maintaining movement of air. This becomes a new type of atrium - un-conditioned and immediately accessible to the public. The architects sought design themes that suited the location of the district as part of a working harbour; themes of fit-for-purpose, workman-like and dockside-warehouse. Expressed materiality and appropriate detailing were considerations equally as important as resolving the functional and programmatic requirements of the brief. 76 This reinterpreted and extended the ideas already explored at No 1 Silo. The roof is a saw toothed design bringing south light into the atrium, thereby maximising the amount of natural light. Materials Materials chosen for the building consist of exposed concrete, raw concrete block-work, unitised glass and tile cladding, glass curtain walling, rough cut timber panelling, exposed steel structural members, steel framing and grillages, cobble and flagstone paving, bold ‘warehouse signage’ and ‘street lighting’. The vast extractor fans at high level at both street ends are consciously expressed in keeping with the language of the design. No 5 Silo