Architect and Builder Magazine South Africa Dec 2017 / Jan 2018 - Page 14

MEDICLINIC STELLENBOSCH Atterbury is developing a new 15,000m 2 Mediclinic hospital in Stellenbosch. This prominent R350 million development will boost the world-class medical facilities in the Winelands region. Atterbury Western Cape Development Manager Gerrit van den Berg, says: “This is our first project for Mediclinic and it is an exciting development for Atterbury. We look forward to delivering a modern, sustainable health care facility that supports Mediclinic in bringing even more of the best available care to this community for years to come.” The new hospital is conveniently situated along the R44 Strand Road, at the corner of Elsie du Toit Drive, to better serve its community. “As Stellenbosch is a very historic and protected town, Atterbury has taken special care to get the relevant approvals such as environmental, rezoning, and building plans,” notes van den Berg. The new, modern building, designed by TV3 Architects, is designed to meet Mediclinic’s specifications, but also includes special design features that reflect its unique location in Stellenbosch. The eco-friendly building inspires wellness. It is designed for plentiful natural light and is water efficient thanks to a grey water system, water harvesting and drought resistant gardens which require minimal irrigation. The construction of Mediclinic Stellen- bosch began in May 2017 and the new hospital is scheduled for completion in March 2019. The new hospital will house over 100 beds and include a 24-hour emergency centre, four theatres, reception, gardens, coffee shop, and a pharmacy. Its departments will cover general surgery, medical patient s, ophthalmology, urology, ICU, general theatres, radiology, day clinic facility and, in its second phase, gynaecology, maternity and paediatrics. The development of a bigger private hospital responds to growing demand in this community and will ensure that residents of Stellenbosch and the Winelands areas will no longer need to travel long distances to access specialist medical services. uncluttered, compact living environment directly aimed at the needs of the modern young professional. In addition to the 146 units over six floors, ranging from 20m² studios to 71m² three bedroom units, Lil’ Apple Umhlanga features communal recreational spaces including Pool bar, coffee brewery, health spa, gym, library, co-working spaces and roof terrace with communal garden spaces, all aimed to promote maximal socialisation for inhabitants. The overriding architectural form derives from the principal of maximum street engagement whilst responding directly to both sea and in-land views which define the site. The result is a building which responds sensitively to its site edges while maximising on surrounding views. The building itself is expressive of strong horizontal lines which together with the continuous balustrading tie the indi- vidual units together, breaking the rigidity and ‘postbox’ look of the conventional apartment building. The building also incorporates balconies that overhang into the pavement line allowing for maximum engagement with the street edge while the thin fins on the façade provide privacy and screening without any interruption of the views. These fins are strategically placed to blur the boundary between each individual unit, tying into the concept of engaged-community living within an urban environment. The units are connected internally by light- weight walkways with generous lightwells which provide light to the internal structure. The communal facilities located within the building feed off these internal structures thereby creating a sense of community that promotes inclusivity and ease of use. The apartments make use of the vertical space by incorporating fold-up bed and fold-down dining units with smart use of storage space. These units are equipped with high-end clean finishes which add to the idea of quality comfortable living within a micro space. LIL’ APPLE Lil’ Apple, envisioned by FWJK Develop- ments and designed by FWJK Architecture, is a new development concept based on New York’s Micro Style apartments to be rolled out in Cape Town, Umhlanga and Sandton. The development is aimed at young professionals looking for low-cost, easy to maintain living options within the heart of the city without compromising on quality or standard of living. The concept follows the trend of micro- communal living which has been made popular in many big international cities. The innovative use of space encompasses a ‘live-work-play’ ideology in an open plan, 14 Developer: FWJK Developments Project Management: FWJK Project Management Architect: FWJK Architecture Quantity Surveyor: FWJK Quantity Surveyors Structural, Civil and Wet Services: NJV Engineering Electrical: DBA Consulting Engineers Project Watch