Archetech Issue 30 2017 - Page 9

Green Places community clubhouse Chain 10 urban SpaCE DESign WorDS: chain 10 urban sPace DesiGn phoToS: Kuo-min lee KenG-Fu lo, leaD DesiGner of the Green Places Community Clubhouse, located in Tainan, Taiwan,  sees  a building as a living being. Breaking with architectural tradition, each floor of the clubhouse has its own distinctive design. The building is a shared space for the residents of an independent community. It provides spaces for dining, reading, exercising, learning, sharing and communication. The floors are stacked vertically as a series of free curves. The design is based on natural patterns and includes a reflecting pond, outdoor plaza and unobstructed views of the nearby hills. Varied surfaces with differing heights encourage people to walk in and explore the interior. Natural elements are brought into the building not only through its décor, but with a wall formed of tall trees. The result is a harmonious environment where human life maintains contact with nature. Height differences are used to create a more efficient water cycle. Nano silane ketone resin, used on the outdoor wall, effectively The design emphasizes not only a comfortable indoor environment, but a natural outdoor environment. The use of continuous glass windows breaks spatial barriers, inviting nature indoors and creating links between inside and outside. To solve the western-sun-exposure problem common in Taiwan, the solid wall is positioned on the west of the building, reducing the impact of intense sunlight on the interior temperature. On the other hand, the second floor swimming pool faces a stand of trees on the east side, moderating the temperature on cold winter mornings. When the sun brings warmth, the building’s design provides shelter for the pool. The net result is a human space with ample natural sun, air and water.