Archetech Issue 30 2017 - Page 89

eole on the evergreen campus Arte Charpentier Architectes WORDS: arte charpentier architecteS PHOTOS: auguSto da SiLva and LK photographe EOLE, HEADqUARTERS INTEGRATED WITHIN THE CITY AND ITS LANDSCAPE rigHt At pAriS’ doorStep, the Evergreen Campus hosts the Crédit Agricole’s head office. Multiple corporate entities share this space. The entire campus revolves around a central park that acts as its green lung. Constructed in an 8-shape, Eole is built around two large quiet gardens. The building’s shape combines rationality, fluidity, continuity and organic unity. The workspaces open into the Campus, the gardens and the site’s streets. The exteriors are arranged in sequences relatively to their orientation in Eole’s interior spaces have been designed so as to bring the building’s core light and clarity and allow guests to orient themselves easier. The atmosphere is contemporary and intemporal at the same time. By satisfying its requirements, Eole symbolizes the Crédit Agricole’s involvement in favor of sustainable development and the EverGreen Campus’ renewal. Arte Charpentier led the architecture, interior design and landscaping missions on the project. The conception of Eole - a 67 000 m² building made in four years - preserves and upholds the site’s environmental vocation: buildings operate in accordance with the HQE norms (high environmental quality), new structures were built according to the BBC norms (low consumption buildings), soft energies usage (geothermic, solar and rain water is reused), 4 hectares of green spaces valorized. accordance with the park and the patios. Woven stainless steel strands partially cover them. They filter natural light and constitute a passive sun blocker. At garden-level five terraces offer genuine gardens that anyone can enjoy. Hanging decks at the heart of the building create more green spaces with flexible lines.