Archetech Issue 30 2017 - Page 60

an open tread stair allows views to stretch from the basement across the double height space to the first floor. WorDS: stuDio octoPi phoToS: JacK hobhouse viCTorian slot house the house haD been extensively modified in the 1980s and suffered from a fragmented plan, poor connectivity between the principal living spaces and restrictive ceiling heights. The design sought to recapture and preserve the original proportions of the Georgian terrace building, whilst reinterpreting the layout to suit modern family living. studio octopi viCTorian SLoT houSE iS a TErraCED houSE in norTh LonDon rECEnTLy rEDESign by STuDio oCTopi, a CrEaTivE arChiTECTurE praCTiCE baSED in CEnTraL LonDon, ESTabLiShED in 2013. A 10m high glass infill extension between the closet wing and the neighbouring property, divided as two sash windows, forms a double height living room at basement level and a master ensuite at first floor. An open tread stair allows views to stretch from the basement across the double height space to the first floor. The closet wing was extended in brick to match the existing; this enabled the upper floors to be remodelled with increased head height and improved visual connectivity with the main house. The upper closet wing windows take reference from the adjoining property; at ground floor the window stretches down to the basement echoing the double height space behind. A polished concrete floor in the basement extends out to the garden where a planted green wall allows maximum use of the terrace for entertaining. The refurbished and extended house is 250sqm, with 30sqm of outdoor space.