African Design Magazine November 2015 - Page 42

Organisation and perambulation One of the architect’s priorities was getting around and ease of orientation in the space. From the entrance, the clover shape structure of the hall enables the visitor to see straight to the two playgrounds. Once in the hall, three accesses converge from the nursery school on the right, the primary school on the left and the recreation centre in the front by the large stairs surrounding the elevator. The hall pierces the entire height of the building and is lighted by overhead lighting. Two spheres in suspension animate this great void: each sphere is a reading space belonging to the libraries of the nursery school and the primary school. They wanted to make a statement by positioning “the book” at the epicentre: the suspension in the void suggesting the elevation by knowledge. 42 Outer shell Considering the construction’s proportions, the treatment of its facade wasn’t easy. To avoid monotony and a fixed facade, the architects designed a wooden cladding system with battens that changes as the visitor goes around the building: the inferior facet of the battens is painted orange, the superior is painted apple green and the front facets are left rough. This way, the frontal view of the facade is completely africandesignmagazine.com