African Design Magazine May 2016 - Page 32

randomly placed to circle a courtyard. The conference/main hall and canteen/kitchen are all attached to the boy’s dormitory, whereas the staff/matron rooms are attached to the girl’s dormitory. A power/generator house, pit latrine and gatehouse attached to the main gate have also been provided. The nature of the surrounding facilities and rotational programs for students/users is a tedious process to implement and monitor. This has, however, not been forgotten and was the rationale behind the rectangular shapes in design of the structures to provide simplicity while using the facility. Each rectangular building has been provided with wide windows on its north and south sides, with walls on its east and west sides, so that sufficient natural sunlight, brightness and aeration can be adequately accessed without heat load by sunlight. Big and small outside spaces have also been provided to offer green, wind and natural light to create a reading space and a conducive atmosphere for users. ROJECT TEAM One of the featured materials used for this building was local bricks which were gathered near the site. Well burnt clay bricks are major materials for all buildings in Uganda, however, because of their uneven shapes and colours, they are usually covered by mortar and paint. In this project, the bricks were exposed and properly structured with reinforced concrete pillars and beams to offer beautiful colours. Iron sheets were used for roofing, with hardwood timber rafters and plywood ceilings. Because of the site’s high sea level, the location is hot during the daytime but cold at night throughout the year; t B