African Design Magazine December 2015 - Page 47

AN EXPRESSION OF THEIR WOR International project Spaces offices The whole idea behind the studio for Spaces Architects@ka in New Delhi, India, was to create a culture, an environment where people can work, play and interact. A space which encourages happiness in working. S paces Architects@ka believe that the environment is very important for a person to feel oneness with his/ her surroundings and feel motivated. It holds true for any creative being, for example a writer, painter or a dancer, who needs an environment which may be a natural or a man-made setting for their creative process. The project is the journey and retrospect of Kapil Aggarwal’s thought process over the years. “The whole thought process of designing this studio was based on three major criteria. The first was personal. When I talk of personal, the process of creating the office space has been my journey through different experiences and practice over the years. The second was intended for the people who visit the office without any predefined notion, to feel the space and to experience the firm’s ideology. The third and the most important factor were the people working in the space. A lot of emphasis was given to what they require. A place where they can feel good and comfortable to work in,” says Aggarwal. The space is perceived as open office with physical space division created, not through walls, but through transition in levels, ceiling and flooring. The space constraint with a narrow rectangular area of 12 foot by 58 foot in the front and widening at the rear with a further split level of 350 square feet, three foot below. The narrow front space is used as project gallery space utilizing both the walls. The front area is used as an informal conference space. The existing steps to the lower floor are replaced by steps from the front utilizing the front space. The lower level is used as studio. The reception visually divides the office into two parts with the rear being used as breakout spaces and workstations for senior architects and the services are kept at the rear end. When the architects were developing the concept, they thought they should have a green space inside due to a lack of connectivity with the outdoor space to facilitate interaction. Therefore, they came up with the idea of having a sitting area in an elliptical form oriented in such a way that it forms a semi-private space. This space is effectively used as a breakout area where a person can start a africandesignmagazine.com 47