ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ Σχολικό Έτος 2016 - 2017 - Page 32

Περπατώντας στα μονοπάτια του πολιτισμού Στις 10 Νοεμβρίου 2016 είχαμε την ευκαιρία να επι- σκεφτούμε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο. Έμπειροι ξεναγοί είχαν οργανώσει ένα πρόγραμμα βασισμένο στην ακοή, μέσα από το οποίο αντλήσα- με πληροφορίες για τα διάφορα είδη ήχων και τους χώρους στους οποίους παρατηρούνται. Αυτό, όμως, δεν μας εμπόδισε να επισκεφτούμε όλο το ίδρυμα και να έρθουμε σε επαφή με τη φύση. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) έχει ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό από τις 23 Ιουνίου. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano και προβλέπεται να παραδοθεί στο δημόσιο στις αρχές του 2017. Αρχίσαμε τη βόλτα μας περνώντας από το τερά- στιο τεχνητό κανάλι που καταλήγει στη θάλασσα δημιουργώντας ταυτόχρονα την αίσθηση ότι είσαι στην εξοχή. Στη μία άκρη υπάρχουν βαρκούλες, ενώ κατά μήκος διακρίνονται χαμηλοί πίδακες που ανανεώνουν το νερό. Συνεχίσαμε ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια που μας οδήγησαν… στην ύπαιθρο. Μυρωδιές από βότανα μας κατέκλυσαν. Στη μέση, περίπου, του κήπου βρίσκεται το Ξέφωτο. Το Ξέφω- το είναι ένας πελώριος χώρος στρωμένος με γκαζόν. Είναι το σημείο που οι οικογένειες κάνουν πικ-νικ και τα παιδιά παίζουν. APOTYP-1.indd 31 Τα ανηφορικά μονοπάτια μάς οδήγησαν σε μία τεράστια σκεπαστή βεράντα, τον Φάρο, οκτώ ορό- φους πάνω από το έδαφος. Όταν πλησιάσαμε νιώ- σαμε πως βρισκόμασταν σε χώρο διακυβέρνησης υπερσύγχρονου πλοίου. Από την μία πλευρά φαί- νεται όλο το Φάληρο και από την άλλη η Ακρόπο- λη και ο Λυκαβηττός. Το ενεργειακό στέγαστρο που βρίσκεται πάνω από τον Φάρο αποτελεί ένα κατα- σκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα, αφού καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ και παράγει ηλεκτρική ενέργεια η οποία καλύπτει όλες τις ανάγκες του κτι- ρίου. Πήραμε το ασανσέρ και προχωρώντας από την Αγορά, έναν χώρο συνάντησης, μπήκαμε στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. Η Βι- βλιοθήκη πρόκειται να εξυπηρετεί επισκέπτες όλων των ηλικιών και των μορφωτικών επιπέδων, από ακαδημαϊκούς ερευνητές μέχρι και παιδιά. Τέλος, το σημαντικότερο κομμάτι της επίσκε- ψης αποτέλεσε η Εθνική Λυρική Σκηνή της οποίας η κύρια αίθουσα είναι σχεδιαστικά αντάξια των καλύτερων λυρικών θεάτρων της Ευρώπης. Μό- λις ανοίξαμε την πόρτα όλοι μείναμε με το στόμα ανοικτό. Η Λυρική Σκηνή έχει ύψος έξι ορόφων και Μία διαφορετική επίσκεψη 31 15/06/2017 1:48 μ.μ.